Son dönemlerde instagram hikayelerimi izleyenlerden şu soruyu sık alıyorum “Hocam nasıl sabahları erkenden kalkıp yazı yazabiliyorsunuz?” Bu nedenle bu haftaki konumuz kalem ile yazmanın avantajları.
Öncelikle şunu söylemeliyim;
Okumak ve dinlemek bilgiyi tüketerek öğrenme yöntemidir yani bilgiyi senin önüne başkası getirir, sana sadece onu anlamak kalır. Konuşmak ve yazmak ise bilgiyi üreterek öğrenme yöntemidir. Burada başrol sensindir. Hikayeyi senin yaratman gerekir. Bu yüzden de diğerlerine nazaran bir miktar daha uğraş ister. Üretme hızı tüketme hızına göre oldukça düşüktür. Bu kulağa olumsuz bir şey gibi gelse de aslında daha iyi ve kalıcı öğrenmek için bir fırsattır. İster var olan İngilizce metnin aynısı kaleminle yaz, ister kendi hikayeni, günlüğünü, ya da açık uçlu bir soruya cevabını yaz, her halükarda sana şöyle avantajlar getirecektir;
1- Bilmediğin kelimeleri fark edip yenilerini öğrenmek isteyeceksin,
2- Kelimelerin doğru yazımlarını öğreneceksin,
3- Cümle dizimini yani, ne neyden önce/sonra gelir fark edeceksin,
4- Birbiriyle kullanılan ya da kullanılmayan kelimeleri ayırt edebileceksin,
5- Yazma hızına uyum sayesinde daha farkında ve kalıcı öğrenme sağlamış olacaksın.
Sen ne düşünüyorsun?
Yazı yazmanın faydasını gördün mü? Bu görüşümü destekleyen bir kaç makaleyi de seninle aşağıda paylaşıyorum.
Psikolog Stanislas Dehaene, “Yazdığımız zaman eşsiz bir sinirsel devre otomatik olarak aktive oluyor ve öğrenmeyi kolaylaştırıyor.”
Yale Üniversitesi’nden Psikolog Paul Bloom ise “El yazısıyla bir şeyler ortaya koymak neyin önemli olduğuna odaklanmamızı sağlıyor. Belki de daha iyi düşünüyoruz.”
Sevgilerimle.